Kadın

☕ 3 dk okuma
🎻 Edebi & Klasik Çalma Listesi Odaklanma ve dingin okuma için seçilmiş enstrümantal eserler • Sırayla kesintisiz çalar
  • 01
    Gymnopédie No. 1 Erik Satie • Klasik Piyano
    ▶
  • 02
    Valse Evgeny Grinko • Melankolik Şiirsel
    ▶
  • 03
    Nocturne Op. 9 No. 2 Frédéric Chopin • Romantik Klasik
    ▶
  • 04
    Tasavvuf & Huzur Ney Taksimi Geleneksel • Derin Ney Ezgisi
    ▶
  • 05
    Nuvole Bianche Ludovico Einaudi • Modern Neoklasik
    ▶
  • 06
    Comptine d'un autre été Yann Tiersen • Edebi Düşünce
    ▶
  • 07
    River Flows in You Yiruma • Lirik Akış
    ▶

Kadın

Anlamı erişkin dişi insan. Ben bu tanımı kullanmayı istedim çünkü internette öyle anlamlar var ki kadınlık benliğimi zedeler. Kadın kelimesine yüklenen anlamlar beni rahatsız ettiği için içimi dökmek istedim.

Kadın hakları, eşitlik, adalet, özgürlük…

Bunlar değil değinmek istediklerim. Bunlar için savaşan yeterince grup ve anti-gruplar var.

Kadın erkekten üstündür? Kadın erkeğin yapabileceği her şeyi yapabilir? Kadınlar mükemmel yaratıklardır? Değildir. Kadın kadındır. Neden bu kadar mana yüklemek isteyişimiz? Her şeyi olduğu gibi kabul etmeliyiz. Kadın kadındır. Erkek erkektir. İnsan insan. Şahsım ve benim gibi düşünen topluluklar adına: ‘Biz mükemmel olmak istemiyoruz.’ Biz gereğinden fazlasını istemiyoruz. Amacımız ‘Wonder Women’ olmak değil. Biz sadece insan olmak istiyoruz. Bir insanın sahip olduğu haklara sahip olmak istiyoruz. Yemek, içmek, giyinmek, gezmek ve tuvalete gitmek gibi… Böyle haklara sahip olmak için mücadele edenleri feminist gibi görmeyin. Kaldı ki; feminizm öyle bilinen erkek düşmanlığı gibi bir şey değildir. Feminizm, her ortamda kadının özgürlüğünü savunan ve çok eski çağlardan bugünlere kadar ulaşmış bir akımdır. Bu akımın ortaya çıkmasının nedeni ise, dünyada yaşanan kadın- erkek eşitsizliğidir. Dolayısıyla feminizm, bilinenin aksine, sadece kadınları değil erkekleri de ilgilendirir. Feminizmin amacı, kadınların da toplumda söz sahibi olduğunu göstermek ve gerçek eşitliği ortaya koymaktır. Ve bu, en doğal insan hakkıdır. Biz erkek düşmanı değiliz. Erkek bizim babamız, kardeşimiz, eşimiz ve oğlumuz. Onlardan nefret etmiyoruz.

OKU  "Sonra" Diye Bir Zaman Var, Umutların Diyarı...

            Bir kadın (insan) ne bekler?

Akşam yemeği hazır, lezzetli de olmuş. Bir ellerine sağlık bekler.

Gömlek ütülenmiş, jilet gibi. Bir buse hak eder.

Beğendiği bir elbise var, onu nerede nasıl giyeceğini (insan) bilir. Bir gönül rahatlığı ister.

Kravatını düzeltip omuzlarına dokundu sizi uğurladı, otobüse veya arabaya binmeden son bir gülümsemeyi çok görmeyin.

Bırakın arkadaşlarıyla dolaşsın o (insan) eve geleceği saati bilir, gelince hoş geldin ister.

Yatmadan evvel ‘bugün nasılsın?’ sorusu duymak ister.

Sevişirken bunu yapıp yapmayı ya da nasıl yapmak istediğini bilmenizi ister. Bunun gibi sıralanabilir insancıl haklar.

            Bakın nerede kadının (insanın) mükemmel olmak istediği? Gerçekten bu konunun hakkını veriyor muyuz? Çevrenizdeki kadınlara (insanlara) bakın bundan fazlasını mı istiyorlar? Ya da bundan daha azını mı hak ediyorlar? O insanlar bizim annemiz, kız kardeşimiz, eşimiz ve kızımız. Hepimiz insanız. Bütün bunları yapmak zor olmasa gerek. En azından bunları yapabilecek kadar erkek (insan) olduğunuzu biliyorum.

✓ 24Okur Edebi ve Kültürel Yayın İlkeleri Güvencesi
Bu içerik; 24Okur Yayın Kurulu ilkeleri doğrultusunda doğrulanmış, edebi tahlil ve kaynak güvenilirliği standartlarına uygun olarak yayına alınmıştır.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Larissa Davulciyan
Larissa Davulciyan
24Okur Yayın Kurulu Üyesi ve Kıdemli Kültür-Sanat Editörü. Karşılaştırmalı edebiyat, sanat tarihi, çağdaş felsefe ve kültürel analizler üzerine uzmanlaşan Larissa Davulciyan, 24Okur platformunda editoryal incelemeler, tematik kavram rehberleri ve edebi metin tahlilleri hazırlamaktadır.

İlgili Yazılar

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Son Yazılar