12.5 C
İstanbul
Cumartesi, Kasım 9, 2024

Hep Aşıyı Konuşuyoruz, Peki Ya Aşılanan Kişilerin Özellikleri…

Hep aşıyı konuşuyoruz, peki ya aşılanan kişilerin özellikleri…

Son yıllarda psikolojik faktörlerin, bağışıklık sisteminin aşı tepkisine etkisine dair birçok çalışma yapılmıştır. Yapılan çalışmalar bağışıklık sisteminin aşı üzerindeki etkisini belgeler niteliktedir.

Yapılan araştırmalar birçok aşı türü için stres, depresyon, yalnızlık ve sağlığa zararlı davranışlar gibi faktörlerin bağışıklık sisteminin aşılara verdiği tepkiyi değiştirdiğini ve bu etkinin en fazla yaşlılar gibi savunmasız gruplarda olabileceğini göstermektedir.

Ohio State Üniversitesi tarafından yapılan benzer bir çalışmada, Covid – 19 aşılarının koruyuculuk oranları belirlenirken psikolojik faktörlerin de dikkate alınması gerektiği, birçok aşı türünde genelleştirilen bu bulguların Covid – 19 aşısı ile de ilgili olabileceği; dolayısıyla yan etkileri azaltmak ve aşı etkinliğini artırmak için psikolojik ve davranışsal müdahalelerin de gerekli olduğu tartışılmaktadır.

Yapılan araştırma, psikolojik ve davranışsal risk faktörlerinin Covid – 19 salgını bağlamında da oldukça yaygın olduğunu; psikolojik ve davranışsal müdahalelerin aşı etkinliğini artırabileceğini göstermektedir.

Bu durum, aşının koruyuculuk oranının ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor oluşunu da açıklar niteliktedir. Aşının koruyuculuk oranının yalnızca aşıya değil, aşılanan kişilerin özelliklerine de bağlı olduğuna dikkat çekmek gerekmekte; aşı etkinliğini artırmak ve yan etkileri azaltmak için psikolojik ve davranışsal müdahalelerin de olması gerekmektedir.

Konu bağlamında detaylı bilgiye ve makaleye ulaşmak için ; https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1745691621989243

READ  Eylül Akşamı..
Gizem Özbek
Gizem Özbek
Daktilosu, mektup kutusu ve taş plaklarıyla Neverland’ini bulmuş bir Kafkasever.

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles