6.7 C
İstanbul
Salı, Mart 19, 2024

Elon Musk İnsan Beynine Çip Takıyor

Arabayı Marsa gönderen, uzaya ilk özel uçuşu gerçekleştiren Güney Afrika asıllı Amerikalı İş insanı Elon Musk geçen sene yapılacağını duyurduğu insan beynine çip takımını, 28 Ağustos Cuma günü canlı yayınla dünyaya 3 küçük domuz üzerinde deneyerek gösterdi.

Elon Musk’ın kurduğu NeuraLink adlı şirket insan beynine yerleştirilecek çip için çalışmalara başlamıştı. Saç telinden daha ince olan sicimlere bağlı olan elektrotlar, 1.000 den fazla nöronun aktivitesini izlenmesine olanak sağlıyor.

Çip ile Hastalıklara Veda

İnsan beyninin yapay zeka ile birlikte çalışması sonucu üstün bir zekanın oluşturulabileceğini dile getiren Musk, bir noktada insanların yapay zeka ile bütünleşebileceğini ifade etti.

Neuralink ne işe yarayacak? Öncelike bu teknolojinin geliştirilmesi, engelli bireyler için umut ışığı olacak; zira fiziksel engele sahip olanlar için yeni ufuklar açılıyor. Musk, Alzheimer, demans ve parkinson gibi hastalıkların tedavisinin kolaylaşacağını savunuyor. İnsan deneylerinin önümüzdeki aylarda başlaması beklenirken domuz deneylerinden pozitif sonuçlar alındığı ve deney yapılan domuzları canlı yayında gösteren Musk, Çipin çıkartılarak şarj olabileceği ve güncelleştirmelere açık olduğunu da dile getirdi. Çipin kullanılan akıllı saatlere entegre olabildiğini ve çipi çıkarttıktan sonra da beyinde hiç bir zararı olmadığını da domuzlar üzerinde gösterdi.

HAFIZA KAYBINI DA TEDAVİ EDECEK

Elon Musk aynı zamanda hafıza kaybı, işitme kaybı, depresyon ve insomnia (uykusuzluk) gibi hastalıkların çaresini de kafatasının içine yerleştirilecek olan çiplerde gördüğünü söylüyor.

Cerrah Robot

Çip Nasıl Takılacak?

Elon Musk çipi takmanın insan beynine hiç bir zararı olmadığı, ayrıca takılırken de hiç kanama olmadan dikildiğini ifade etti. Özel robotla yapılan ameliyat kişinin aynı gün taburcu olmasına olanak sağlıyor. Cihazın takılması sırasında, yani operasyon esnasında anestezi gerekmiyor, kişi bilinci açık bir şekilde operasyon sürecini geçiriyor. İlk geliştirilen çipin kulak arkasına takıldığı fakat bu sene çok geliştirilerek artık kafa tasının üst kısmına takılması ön görülüyor. Bugüne kadar yapılan testlerin sonucunda herhangi bir enfeksiyon ya da yan etkiye rastlanmadı. Ancak araştırmalar sürüyor denildi.

READ  Ankara Film Festivali’nden Vişegrad Dörtlüsü Klasikleri

Takıldığında 24 saat boyunca bataryası bitmiyor. Takılan her bir cihazın üzerinde 1024 adet elektrot bulunuyor. Bu elektrotların beyne ulaşan kabloları ise saç telinden daha ince bir yapıya sahip.

Çip Nasıl Kullanılacak?

Sıcaklık ölçümü yapabilen bu teknoloji, basınç değerlerini de analiz edebilme yeteneğine sahip.

Telefon, tablet, kulaklık dahil pek çok cihazda bulunan Bluetooth teknolojisi de Neuralink’in kullandığı teknolojilerden biri. Neuralink, basitçe internete bağlanabilen her türlü elektronik aletin beyin sinyalleri, yani düşünceler ile kontrol edilmesini sağlıyor. Gerçekten harika!

Örneğin Neuralink teknolojisini kullanan kişiler, bilgisayara bağlanan herhangi bir akıllı protezi, kablosuz olarak düşünceleriyle kontrol edebilecekler. Henüz açıklanmasa da Neuralink, artırılmış gerçeklik cihazlarına da bağlanabilir. Bu tip bir durumda insanların sadece gözlüklerle değil, beyinleriyle de dijital dünyalarda yer alması mümkün olacak. Yani görme engelliler için bir umut ışığı olabilir.

Neuralink, düşüncelerin okunabilmesi gibi şu an kulağa ütopik gelen bir durumu da gerçeğe dönüştürüyor. Bu cihaz takıldığında kişinin düşünceleri takip edilebiliyor; daha da önemlisi davranışa geçmeyen, akıldan geçen düşünceler dahi bu teknolojinin radarında.

Gertrude ismini taşıyan domuz, Neuralink için denek oldu. Canlı yayında cihazın bağlandığı bir domuzun beyin sinyalleri ekranlara aktarılırken, cihazın çıkarıldığı domuzda bir davranış değişikliği gözlemlenmedi.

Tabii bu teknolojinin korkulan yönleri de var. Düşüncelerin takip edilmesi ve okunabilmesi fikri kulağa pek hoş gelmiyor. Bir diğer nokta ise beyin ile bilgisayar arasında kurulan bağlantının ters yönde gerçekleşme ihtimali. Diğer bir deyişle bilgisayardaki elektronik sinyallerin beyin sinyallerine dönüştürülmesi ve yapay zekanın devreye girmesi fikri uzun bir süre tartışılacak gibi görünüyor.

Neuralink şimdilik geliştirilme aşamasında ve daha pek çok deney gerçekleştirilecek.

Bu canlı yayını Türkçe olarak Barış Özcan‘ın anlatımıyla dinlemek isterseniz Youtube kanalında şu linkten izleyebilirsiniz.

READ  Atom Bombası Ülkemize Atılsaydı Ne Olurdu?

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles