22.5 C
İstanbul
Cuma, Ekim 4, 2024

Edebiyatın Bilinmeyen Yanları

Çok sıkı bir vejeteryan olan Praglı yazar Franz Kafka, arkadaşı Max Brod’a öldükten sonra eserlerini yakmasını söyledi. Ancak Brod’un ihanetinden dünya edebiyatına müthiş bir soluk doğdu.

Fransız yazar Albert Camus on yedi yaşına kadar futbol oynadı. Verem hastalığına yakalanınca futbolu bırakmak zorunda kaldı ve içindeki tüm cevheri ortaya çıkaran yazarlığa yöneldi.

“Benim yaşımdaki insanların sıkça yaptığı şeyi yapıyorum. Son günlerimi tek başıma ve sükûnet içinde geçirebilmek için dünyadan vazgeçiyorum.” notunu ardında bırakarak evinden ayrılan Rus Edebiyatı’nın önemli isimlerinden biri olan seksen iki yaşındaki Lev Nikolayeviç Tolstoy, birkaç gün sonra tren istasyonunda donarak öldü.

İngiliz yazar Charles Dickens‘ın “Dünyanın elektrik akımları, pozitif ve negatif elektrik” diyerek açıkladığı tuhaf bir takıntısı vardı: Uyurken başını kuzey kutbuna doğru uzatmak.

İrlandalı şair Oscar Wilde ile Amerikalı gazeteci ve yazar Ernest Hemingway’in anneleri psikolojik sorunlarla baş ediyordu. Bu nedenle çocuklarını, kız çocuğu kıyafetleri giymeye zorluyorlardı.

Alice Harikalar Diyarında’nın yazarı Lewis Carroll bir matematik dehasıydı. Aynı zamanda çok iyi kelime üretirdi. Ürettiği pek çok kelime hâlâ İngilizce’de kullanılıyor. Scrabble oyununun ilk örneği de ona aittir.

Arthur Conan Doyle, dünyanın en ünlü dedektifine “Sherringford Hope” adını verdi. Daha sonra Alfred Sherlock ve hukukçu Oliver Wendell Holmes’un isimlerinden Sherlock Holmes ismini yarattı.

Sefiller’in Fransız yazarı Victor Hugo görünüşüne önem verirdi. Bu yüzden her sabah soğuk su dolu küvete girerdi.

Ünlü Fransız yazar Honoré de Balzac kahveyi çok severdi. Günde elli bardak içer, ona kahve yapacak kimse olmadığında ise kahve çekirdeği çiğnerdi.

İlk milyoner yazar olan Jack London intihar girişiminde bulunmuştu. Pasifik’te yaptığı bir gezi sırasında yakalandığı tropikal hastalığı kendince tedavi etmeye çalıştı. Ancak yanlış tedavi böbreklerini iflas ettirdi. Hâlâ şüpheli olan ölümünün nedeni, intihar olarak da düşünülmekte.

Hilal Gülen
Hilal Gülen
İçine dünyaları sığdırdığınız yumruk kadar kalbinizin kırılışı bir "si" notası. Solfejdeki en ince ses. Ben bunu bir bercesteye işliyorum.

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles