16.5 C
İstanbul
Cuma, Mart 29, 2024

Backster Etkisi – Yalan Makinası

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı backster.jpg
Cleve Backster

Backster etkisi parapsikolojide bitkisel algılamayı ya da bitkilerdeki psişik algılamayı ifade eden bir terimdir. Bu alanda ilk incelemeleri uygulayan ve bitkilerin de belli ölçülerde paranormal bir duyarlılığa sahip olduğu teorisini ilk kez ortaya atan Cleve Backster’a ithaf en bitkisel duyarlılık tepkileri onun adıyla adlandırılmıştır.

Poligraf (yalan makinası) cihazı uzmanı Cleve Backster, 1960 yılında bilim dünyasının aklını karıştıracak bir deneye imza atar. Düşünce ve duygu sinyalleriyle, insan gövdesindeki elektrik gerilimleri ölçen yalan makinasını bitkiler üzerinde de denemeye karar verir. Denek olarak odasının bir köşesinde duran deve tabanı bitkisini ele alır. Cleve Backster yalan makinasının elektrotlarını, bitkinin bir yaprağına bağlar. Beklentisi ise, bitkiye su verdiğinde herhangi bir tepkimeye girip girmediğini görmektir. Sulama esnasında yalan makinasından bir reaksiyon saptanmaz. Backster, cihazı tepkimeye sokacak kadar güçlü bir tepkime elde etmenin tek yolunun, elektrotlarıyla eş değer olduğu insanın yaşamını ve mutluluğunu tehdit etmek olduğunu göz önünde bulundurarak aynısını bitkiye de uygulamaya karar verir ve uygulamaya geçer.

Deve Tabanı Bitkisi

Bitkinin yapraklarının birini elinde tuttuğu sıcak kahvenin içine sokar. Makina da her hangi bir reaksiyon görmediği için başka bir şey denemeyi düşünür ve eyleme geçer. Elektrotların bağlı olduğu yaprağı yakmayı kafasına koyar ve yakma işlemini nasıl eyleme geçireceğini düşünür. Bu esnada cihazda bir hareketlenme meydana gelir. Kibrit almak için odadan çıkıp geri döndüğünde ise, cihazda ani bir dalgalanma meydana geldiğini fark eder. Peki deve tabanı bu eylemi nasıl fark etti? Yoksa bitki Backster’in düşüncelerini mi okudu?

Cleve Backster bu deneyle birlikte, yıllarca sürecek olan bir araştırmanın adımını atmıştı. Deneyleri kendisi de defalarca yaptı ve yardımcılarına da yaptırdı. Ayrıca deneyleri yaparken ülkenin başka yerlerindeki meslektaşlarından da katılmalarını istedi. Bütün deneylerde sonuç benzerdi; bitkiler olumsuz düşüncelere ve karşı elektrotlar aracılığıyla tepki veriyordu.

READ  Oyun Tavsiyesi: Football Manager

Örneğin; tehdit altında kalan veya yaşamsal bir tehlike karşısında ki insan ve bitkinin heyecan halleri esnasında ibre aynı tepkiyi vermektedir. Bitkiye daha önce zarar veren ve yaprağını kesen bir insan tekrar bitkiye yanaştığında ise bitki bunu hissediyor, o kişiyi unutmuyor ve cihazın ibresi heyecan, korku ifadelerini işaret ediyor. Bu deney; bitkinin hislerinin ve hatırlayıcı bir belleğe sahip olduğunu gösteriyordu.

TOPMA İŞLEMİ YAPAN KAKTÜS

Kaktüs Bitkisi

Japonya’da yaşayan elektronik mühendisi Dr. Ken Hashimoto’da bu heyecan veren bitki deneylerine başlamaya adım atar. Backster’in deneylerini araştırdıktan sonra, akupunktur iğneleri yardımıyla kaktüs ailesinden bir bitkiye poligraf aygıtını bağlar. Farklı deneyler yapan Dr. Hashimoto’ya eşinden yardım gecikmez.

Dr. Hashimoto’nun eşi bitkilere olan sevgisiyle bilinirdi. Bayan Hashimoto’ya tepkiler de gecikmedi. Bitkiden çıkan titreşimler sese dönüştürüldüğünde, uzaktan gelen ince bir vızıldamaya benziyordu. Bayan Hashimoto bitkileriyle keyifli, zaman zamanda duygulu bir şarkı gibiydi, bitkileriyle güzel bir yakınlık kurdu ve çok geçmeden bitkiye sayı saymasını ayrıca yirmiye kadar toplama yapmasını bile öğretti. 2+2’nin kaç ettiğinin cevabını cihazdaki grafiklerden uyarladıklarında, 4 belirgin tepe noktası oluşturduğunu gördüler. Sonuç olarak bitkilerin öğrenme zekalarının da geliştiğini ve tepki verdiğini ortaya çıkardılar.

Ayrıca bitkiler küsüyor, kıskanıyor ve mutsuz da oluyorlardı. Başka bir deneyde iki çiçeğin yan yana olduğu bir sehpada, bir çiçeğe güzel kelimeler, şefkatli yaklaşımlar gösteriliyordu. Diğerine ise hiçbir şey söylenmiyor hatta su vermekten başka bir ilgi gösterilmiyordu.

Bunun sonucunda ilgi gören çiçeğin yaprakları diğer çiçeğe göre daha canlı ve parlaktı. İlgi görmeyen çiçek ise küsmüş, kıskanmış ve solmaya başlamıştı. Daha sonra solan çiçeğe de ilgi gösterildi ve iki çiçeğe de eşit muamele yapıldı. Sonuçlar yine şaşırttı. O solan, bakımsız çiçek gitmiş yerine daha canlı parlak bir çiçek gelmişti.

Bitkiler üzerine yapılan tüm deneylerde şahane cevaplar alan tüm araştırmacılar, bitkilerin yalan söylemediğini ve mahkemelerde doğru sonuçlar vereceğini de kanıtlamışlar.

READ  Iphone Fotoğraf Yarışmasının Kazananları Belli Oldu

Bitkiler, insanlar da olan tüm duyguları barındırmaktadır. Onlara verdiğiniz tüm güzel ilgilerin yanıtlarını alacaksınız. Kötü ve acımasızca davranılan tüm bitkilerde gecikmeden cevabını verecek ve tepkimeye geçecektir.  

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles