18.7 C
İstanbul
Pazar, Eylül 15, 2024

Güneş

Güneş hem bir yıldız, hem de güneş sistemimizdeki en büyük ısı ve ışık kaynağıdır.

O olmasa yaşam olmayabilirdi, bu da bizim için önemli bir etken tabi ki. İlk insanlar Güneşi tapılan bir şey olarak görürlerdi, bu da ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Antik Yunan’da, mitolojik olarak çeşitli tanrılar vardır. Helios da bunlardan biridir ve Güneş Tanrısı olarak bilinir.

Yıldızımızı, bir pide fırını olarak düşünebilirsiniz, 15.000.000 santigrat derece de bir pide firını düşünün! Güneşimiziz çekirdeği ise bu dereceyle oluşan hayli kızgın ve sıcacık bir yıldızdır.

Güneş her saniye 620 ton hidrojeni helyuma çevirir ve ısı ve ışığı sağlayan şey budur.

Güneşi şu şekilde keşfediyoruz, hala da keşfetmeye devam ediyoruz. Hem profesyonel hem de amatör astronomlar, yeryüzünde ki ve uzayda ki  gözlemevlerini kullanarak yıldızımızı inceliyoruz. Yeryüzünde konuşlandırdığımız telskoplar, güneşimizin yüzey kısmını ve atmosferik yapısını bütün açılarıyla ve ölçüleri ile ölçerler.

NASA’nın Güneş’i ve Dünya’ ya olan etkilerini gözlemleyen ve inceleyen uzayda belli konumlar da konuşlandırılmış cihazlardan oluşan belli bir filoya sahiptir, bunları NASA’nın internet sitesinden ücretsiz olarak okuma ve inceleme şansınız var. Hadi bu filo ya bakalım:

Güneş Karasal İlişkileri Gözlemevi (STEREO), solar aktivitenin sürekli olarak üç boyutlu görünümünü sunan, yörünge etrafında dönen iki uydudur.

Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO), Güneş’in ve patlamalarının gerçek zamanlı görüntüsünü sunar ve heliosismoloji araştırması yapar.

Güneş ve Heliosferik Gözlemevi (SOHO), Güneş’ in üst katmanlarına ve taç küreye odaklanır.

Çok bilinen bir yanlış daha var, kime sorsanız Güneş’in sarı olduğunu söyler size! Fakat bu doğru değil, eğer uzayda olma şansınız olsa idi ve göz kırpmadan çıplak bir şekilde ona doğru bakarsanız, sarı değil de bembeyaz bir yıldız olduğunu görürdünüz, bize sarı görünmesinim sebebi; Güneş ışınları, kendi içinde mor, mavi, kırmızı, sarı, turuncu, ve yeşili barındırır. Atmosferinizden bu ışınlar geçerken, mor ışınlar kırmızıya ilişkin daha çok dağıtırlar.

READ  Sayılı Günler : 2
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İbrahim Halil Elüstü
İbrahim Halil Elüstü
Merhaba, Ben Ibrahim Halil Elüstü, Gazıantep Üniversitesi, Kimya Teknolojisi alanında okuyorum. 22 yaşındayım ve İngilizce biliyorum, orta derecede. Fransızcam hala gelişme aşamasında, ayriyeten Rusçaya odaklanmış durumdayım. Fizik ve Kimya bilimine büyük bir ilgim var. Uçaklara bayılıyorum, icadından bu yana tüm geliştirmeler dahil. Yakın harp, modern harp, astronomi, savaş stratejileri, tarih gibi araştırma zevklerim de vardır.

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles