Ümit Özdağ Kimdir?

Ümit Özdağ Kimdir? Siyasi Kariyeri Nedir? Babası Muzaffer Özdağ, Eşi Burçin Özdağ Kimdir? Zafer Partisi ve İyi Parti!

Bir dönem MHP saflarında olan Ümit Özdağ Japonya-Tokyo doğumludur. Babası Muzaffer Özdağ asker olan Ümit Özdağ’ın kökeni ise Dağıstan-Kumuktur. Burçin Özdağ ile evli olan Ümit Özdağ’ın Alp Özdağ adında bir oğlu vardır. Peki, Ümit Özdağ Kimdir, Siyasi Kariyeri Nedir? Babası Muzaffer Özdağ, Eşi Burçin Özdağ Kimdir? gibi soruların cevapları bu yazıda!

Ümit Özdağ Kimdir?

Ümit Özdağ, 03.03.1961 yılında Tokyo/Japonya’da doğmuştur. Ümit Özdağ’ın Tokyo’da doğmasının nedeni, babası Muzaffer Özdağ’ın 27 Mayıs 1960’da gerçekleşen askeri müdahale sonrasında kurulan Milli Birlik Komitesi’nin önde gelen üyelerinden birisi olmasıdır. Alparslan Türkeş’in liderliğinde Türk siyasi tarihinde 14’ler diye bilinen grubun üyeleri çeşitli ülkelere sürülmüşlerdir. Ümit Özdağ da siyasal sürgünde doğmuştur. Aile 1963 yılı sonunda Türkiye’ye dönmüştür. Ümit Özdağ’ın çocukluk yılları Türkiye’de geçmiştir.

Ümit Özdağ Kimdir?
Ümit Özdağ Kimdir?

Ümit Özdağ ilk, orta ve lise eğitimini TED Ankara Koleji’nde gerçekleştirmiştir. Ümit Özdağ, lise yıllarında Ankara’da Çankaya Ülkü Ocakları’nda ve Ankara Koleji’nde ülkücü hareket içinde siyasi mücadeleye başlamıştır. Bu mücadele sürecinde ülkücü faaliyetlerden dolayı, Ankara Koleji’nden 1977/78 öğrenim yılının son günü dersler tamamlandıktan sonra, dönemin Ankara Valisi’nin talimatı ile tasdikname ile uzaklaştırılmıştır. Bundan dolayı, Ümit Özdağ lise diplomasını Ankara’da Aktepe Lisesi’nden almıştır.

Ümit Özdağ, yüksek öğrenimini 1980-1986 yılları arasında Münih kentinde Ludwig Maximilians Üniversitesi’nde gerçekleştirmiştir. Münih Ludwig Maximilians Üniversitesi’nde siyasal bilgiler ve felsefe fakültelerinde okumuştur. Ümit Özdağ yüksek lisans çalışmasını “Türkiye’de Planlı Kalkınma ve Devlet Planlama Teşkilatı” üzerine hazırlamıştır.

Ümit Özdağ, 1986 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. 1990 senesinde “Atatürk ve İnönü Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri” konulu çalışması ile siyaset bilimi doktoru olmuştur.

Dr. Özdağ, 1993 yılında “Menderes Döneminde Ordu-Siyaset ilişkileri ve 27 Mayıs Askeri Hareketi” konulu tezi ile siyasal teori doçenti unvanını almıştır.

Doç. Dr. Ümit Özdağ, 1994 yılında 2004 yılına kadar çıkacak olan “Avrasya Dosyası” adlı üç aylık uluslararası ilişkiler ve stratejik araştırmalar dergisini çıkarmaya başlamış ve editörlüğünü yapmıştır.

1980’lerin sonundan itibaren terörizm ve etnik sorunlar konularında araştırmalar yapan Özdağ, 1995 senesinde Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerimizden göç alan illerde sosyo-politik içerikli saha araştırmaları yapmıştır. 1997 senesinde Bitlis’in Mutki ilçesinde saha araştırması yapmıştır. 1996 senesinde Kuzey Irak’ta Erbil ve Süleymaniye’de ekonomik merkezli araştırmalar gerçekleştirmiştir.

Ümit Özdağ, 1997-1998 senelerinde ABD’de Baltimore’da Towson Üniversitesi’nde küreselleşme, Avrasya’da etnik sorunlar konularında araştırmalar yapmış ve aynı konularda ders vermiştir.

Ümit Özdağ, 1999 senesinde dünyanın en büyük stratejik araştırma merkezlerinden birisi olan ve Türkiye’de modern stratejik araştırma kurumlarının ilki olan Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni (ASAM) kurmuştur. 2000 yılında ASAM’a bağlı olarak çalışan Ermeni Araştırmaları Enstitüsü’nü kurmuştur. Ümit Özdağ, ASAM’ın 2004 senesine kadar başkanlığını ve yönetim kurulu başkanlığını yürütmüştür.

Ümit Özdağ, 2003 senesinde Diyanet İşleri Başkanlığı için dini ilişki ve sorunları stratejik açıdan inceleyen “Diyanet Araştırmaları Merkezi” (DİYAM) adlı stratejik araştırma merkezini kurmuş ve altı ay başkanlığını yapmıştır.

Prof. Dr. Ümit Özdağ 2005 yılında “21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü” isimli düşünce kuruluşunu kurmuş ve başkanlığını yapmıştır. Özdağ, 2015 sonrasında 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün yönetim kurulu başkanlığı görevini 2021 yılına kadar sürdürmüştür.

Ümit Özdağ, sadece öğretim üyesi olduğu Gazi Üniversitesi’nde değil, Harp Okulu, Polis Akademisi, Polis İstihbarat Dairesi, Milli Güvenlik Akademisi, Milli Güvenlik Akademisi Kamu Diplomasisi Kursları, Adalet Yüksek Okulu ve İçişleri Bakanlığında dersler ve konferanslar vermiştir.

Prof. Dr. Özdağ, Washington, Moskova, Tokyo, Yeni Delhi, Kahire, İskenderiye, Brüksel, Tahran, Bişkek, Alma Ata, Londra, Münih ve Tel Aviv’de değişik üniversite ve araştırma merkezlerinde konferanslar vermiştir. Ayrıca birçok ülkede kongrelere katılmış, tebliğ sunmuştur.

Türkiye’nin güvenliği konusunda akademik ve siyasi çalışmalarının yanında Özdağ demokrasi mücadelesini de sadece söylem değil, eylemle de vermiştir. 2001 yılında profesör olan Ümit Özdağ, 2005 senesinde Gazi Üniversitesinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından yapılan anti demokratik rektör atamasını protesto ederek Sezer Cumhurbaşkanı olduğu sürece üniversitelerde ders vermeyeceğini söyleyerek Gazi Üniversitesi’nden ayrılmıştır. Prof. Dr. Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı Ahmet N. Sezer’in cumhurbaşkanlığı süresinin sona ermesi ile Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde öğretim üyeliğine dönmüştür.

Güvenlik bilimleri, istihbarat bilimi düşük yoğunluklu çatışma etnik sorunlar, Avrupa Birliği, Avrasya ve Ortadoğu konularında çalışan Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın yayınlanmış yirmi sekiz kitabı vardır. 11 editörlük yaptığı kitap yayınlamıştır. Almanca’dan dört tercüme kitabı mevcuttur. Avrasya Dosyası, Stratejik Analiz, Türk Yurdu, 21 Yüzyıl gibi dergi ve gazetelerde yayınlanmış 300’ün üzerinde makalesi mevcuttur. Prof. Dr. Ümit Özdağ İngilizce ve Almanca bilmektedir.

Siyasi Kariyeri;

Ümit Özdağ siyasete lise çağında başlamıştır. Almanya’da akademik eğitim sonrasında Türkiye’ye döndükten sonra 1992-1994 yılları arasında Ülkü Ocakları’nda Başbuğ Alparslan Türkeş’in talimatı ile özel eğitim grubuna ders vermiştir. 2003 senesinde aktif siyasete girmiş ve MHP Genel Başkanlığına adaylığını Bingöl’de 1978’de PKK tarafından şehit edilen MHP Bingöl Belediye Başkanı rahmetli Hikmet Tekin’in mezarında açıklamıştır. 2006 Kongresinden önce MHP Genel Merkezi tarafından MHP’den ihraç edilerek aday olması engellenmiştir.

Ümit Özdağ Kimdir, Siyasi Kariyeri Nedir?

2011 yılında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından MHP’ye davet edilmiştir. 2011 seçimlerinde İstanbul’dan MHP 2. Bölge 4. Sıra adayı gösterilmiştir. Haziran 2015 seçimlerinde MHP’den Gaziantep 1. Sıra adayı gösterilmiş ve Gaziantep Milletvekili seçilmiştir. Özdağ Kasım 2015 seçimlerinde de Gaziantep’ten milletvekili seçilmiştir. Aralık 2015’de MHP Genel Başkan yardımcısı olan Ümit Özdağ, bu görevinden istifa ederek, 9 Nisan 2016 tarihinde MHP Genel Başkanlığına Rize’de adaylığını açıklamıştır. Özdağ, 20 Ekim 2016 tarihinde MHP’den ihraç edilmiştir.

Ümit Özdağ, daha sonra İYİ Parti’nin iki kurucusundan birisi olarak partinin kurucular kurulu listesini hazırlamıştır. İYİ Parti Propagandadan Sorumlu Genel Başkan yardımcısı olmuştur. 2018 seçimlerinde İYİ Parti İstanbul Milletvekili olarak seçilmiştir. İYİ Parti’nin siyasal çizgisinin kuruluş noktasından ayrılması üzerine 2019 yerel seçimleri sonrasında başkanlık divanından istifa etmiştir. İYİ Parti’nin melez siyaset adı verilen çizgiye kayması ve Parti içindeki FETÖ’cü sızma ile mücadele etmesi üzerine İYİ Parti Yönetimi tarafından tasfiye edilmek istenmiş partiden ihraç edilmiştir. Mahkeme kararı ile İYİ Parti’ye dönen Ümit Özdağ 4 Mart 2021’de İYİ Parti’den istifa etmiş ve Ayyıldız Hareketini kurmuştur.

Ümit Özdağ, Türk İslam kültürünün yeşermesi ve gelişiminde büyük öneme sahip Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesini ziyaret ederek, buradan aldığı toprağı 850 yıl sonra öğrencisi Hacı Bektaş Veli’nin türbesine getirdi.

26 Ağustos Büyük Taarruz’un 99. yıl dönümünde anma etkinliği düzenleyen Ümit Özdağ, bu anlamlı günde Zafer Partisi’nin kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na vererek 194 kurucular kurulu üyesi ile birlikte Zafer Partisi’ni resmen kurdu.

Ümit Özdağ, 9 yaşındaki Alp’in babasıdır.

Zafer Partisi;

2021 yılında Özdağ, parti kurma çalışmalarına başladı ve Ayyıldız Hareketi’ni başlattıktan sonra, yeni partisini 26 Ağustos’ta kuracağını açıkladı. 26 Ağustos 2021 tarihinden itibaren de kurucusu olduğu Zafer Partisi Genel Başkanlığı görevini yürütmektedir.

İyi Parti;

2017 yılında İYİ Parti’ye katıldı ve kurulunda yer aldı. Ümit Özdağ, Strateji, İletişim, Propaganda ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu. 2018 Türkiye genel seçimlerinde, İYİ Parti‘den İstanbul milletvekili seçildi. 2020 tarihinde ise girdiği tartışma sonucu partiden ihraç edildi. Bir yıl sonra mahkeme emriyle ihraç kararı iptal edildi ve 2 ay sonra İYİ Parti’den istifa ettiğini açıkladı.

Babası Muzaffer Özdağ Kimdir?

Muzaffer Özdağ, Mayıs 1933 Kayseri Pınarbaşı ilçesinde doğmuştur. Babası Maliye memuru Kerim Özdağ, annesi ev hanımı Nuriye Özdağ’dır. Meslek olarak askerliği seçmiştir. 1950’de Kuleli Askeri Lisesini, 1952’de Kara Harp Okulunu birincilikle bitirmiştir. 1953-54 yıllarına Meslek Hazırlama sınıfını ve Piyade Okulunu birincilikle bitirmiştir. 1952’de Ankara Hukuk Fakültesi’ndeki hukuk eğitimini 1956 yılında Ankara Hukuk Fakültesinden mezun olarak tamamlamıştır.

Kıt’a hizmetinde yoğun bir savaş eğitimi sürdürürken Ordu kurumu ve Silahlı Kuvvetlerin modernizasyonu üzerinde de çalışan Muzaffer Özdağ Kara Harp Akademisinden 1960 yılı Mayısında Cumhuriyet döneminin en genç kurmay subayı olarak mezun olmuştur.

Ümit Özdağ’ın Babası Muzaffer Özdağ Kimdir?

Muzaffer Özdağ, üsteğmen rütbesinde Harp Akademisi öğrencisi iken demokratik düzeni korumak ve iç barışı güvene almak için yasal bir zaruret halini alan 27 Mayıs 1960 müdahalesinin planlama ve icrasında ön safta yer almıştır. 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra geçici olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi görevini yüklenen Milli Birlik Komitesi’nin de en genç üyesi olmuştur. Milli Birlik Komitesi için Yüzbaşı Numan Esin ile birlikte geçici anayasa ve iç tüzüğü hazırlamıştır. Milli Birlik Komitesi Başkanlık divanı üyesi ve basın sözcüsü olarak görevlenmiştir.

Milli Birlik Komitesinin partiler üstü tarafsız ve inkilâpçı bir çizgiden ayrılmaması görüşünü savunduğu için, 13 Kasım 1960’da gerçekleşen bir karşı darbeden sonra Türk siyasi tarihinde 14’ler diye anılan 14 ihtilalci-radikal reformist subaydan birisi olarak Japonya’da Türkiye Büyükelçiliği nezdine hükümet müşaviri ünvanı ile atanmış ve iki sene Japonya’ya sürgüne yollanmıştır.

Japonya’da bulunduğu 1960 sonu-1962 yılları arasında Japon modernizasyonunu incelemiştir. Türkiye için modern milliyetçi inkılâpçı bir siyasi parti programı üzerinde çalışmıştır. 1963 yılında Türkiye’ye dönmüştür. 1964 senesinde Alparslan Türkeş ve Dündar Taşer ile birlikte adı daha sonra Milliyetçi Hareket Partisi olacak olan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne girmiştir.

1965 yılında yapılan seçimde Afyon Milletvekili olarak parlamentoya giren Muzaffer Özdağ TBMM’ine sunduğu layıhalarla bütün partileri gençliğin sürüklendiği ideolojik buhran, örtülü saldırı ve bölücü ihanet tehdidi konusunda uyarmıştır. 1969 seçimlerine katılmayan Muzaffer Özdağ, siyasetten çekilmiş ve avukatlığa başlamıştır.

1990’lı yılların başında avukatlığı bırakan Muzaffer Özdağ, Türkiye-Azerbaycan Dostluk Derneğini kurdu ve başkanlığını yapmıştır. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi için çalışmıştır. Bu tarihten sonra Muzaffer Özdağ strateji, jeopolitik,   güvenlik bilimleri, Türkiye ve Türk Dünyası Jeopolitiği ile ve Türk Kültürü ile ilgili ilmi çalışmalara yönelmiştir. Yapmış olduğu strateji ve jeopolitik çalışmaları ile Türkiye’de bilimsel anlamda strateji ve jeopolitik bilinç ve bilginin oluşmasına katkı veren Muzaffer Özdağ, strateji ve jeopolitik ilkelerinin Türkiye ve Türk Dünyası’nın meselelerinin anlaşılmasında kullanılmasının da öncülüğünü yapmıştır.

Muzaffer Özdağ, 4 Şubat 2002’de geçirmiş olduğu beyin kanaması sonucunda hayata veda etti.

Muzaffer Özdağ’ın Toplu Eserleri

1)Türklük ve İslamiyet, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları

2) Atatürk ve Türk Milliyetçiliği, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları

3)Örtülü İstila ve Psikolojik Savaş, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları

4)Türkiye ve Türk Dünyası Jeopolitiği, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları

5)Milli Güvenlik Yazıları, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları,

6)Devlet Notları, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları,

7)Türk Aleviliğini Yükselişi, Avrasya Bir Yayınları, Ankara 2002

8)Stratejik Düşüncenin Sivil ve Askeri Hayatta Kullanılması, ASAM Yayınları, Ankara 2002

9)Milli Bütünlük ve Güvenliğimiz, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, Ankara 1996

10)Göreve Çağrı, Ocak Yayınları, Ankara 1996

Ümit Özdağ’ın Resmi İnstagram, Facebook, Youtube ve Twitter Hesapları;

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Bir yorum girin
Adınız

Exit mobile version