9 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 5, 2024

Kemanı Ağlatan Adam

Kemanın inceldiği noktada, ben bu hayat denilen kurmacadan kopuyorum. Günlük hayatın tekdüzeliğinden, küresel emperyalizmin popüler kültüründen ve en çokta özünü yitirmiş, içi boşaltılmış, değersizliği kendine paye edinmişlerden kurtulmak ve kaçmak.

“Kemanı ağlatan adam” diye anılan ünlü keman virtüözü Farid Farjad, 1938’de Tahran’da doğdu. 8 yaşında keman çalmaya başlayarak adım attığı yola, Tahɾan Müzik Konseɾvatuaɾı’nda klasik müzik üzeɾine masteɾ yaρarak devam etti. Tahɾan Senfoni Oɾkestɾası’nda önemli göɾevleɾ üstlendi. Faɾs Halk Müziği biɾikimine sahip olan Faɾjad, keman ile Klasik Batı müziği üzeɾinde de çalışmalaɾda bulundu. Bu çalışmalaɾıyla Faɾs müziğinin gelişmesinde önemli biɾ yere sahip oldu.

Farjad, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi öncesinde ülkesinden ayrılarak Кaliforniya’ya yerleşti.  Bu yıldan itibaren ABD vatandaşlığına geçip ve yaşamını ABD’de sürdürdü. Fakat kendisini ABD’li değil, İranlı ve Fars olarak nitelendirmektedir. Devrimden sonra İran’da müziğin “haram” ilân edilmesi ve yasaklanmasının ardından Farjad’ın ve birçok Fars müzisyenin ülkeye girmesi yasaklandı. Sanatçı yıllardır Los Angeles’ta yaşamaktadır.

“Kuşların raks edemediği, annelerin ninni söyleyemediği, sokaklarda yankılanan ritimlerin yerini sükûnetin aldığı, müziğin yasak olduğu bir ülke düşünün! 1979’da Humeyni’nin başlattığı İslam Devrimi, İran sokaklarını ritimsiz, bebekleri ninnisiz, Farid Farjad’ı ülkesiz bıraktı.”

Farjad’ın, yalnızca piyano ve keman kullanarak oluşturduğu anroozha (O Günler) isminde beş albümden oluşan bir albüm serisi bulunmaktadır. ayrıca Golha Orkestrası adlı kolektif iki albüm de sanatçının eserleri arasındadır. Bu albümlerde Farjad, kendi deyimiyle doğadaki hüznü notalara dökmüştür. albümlerinin bu yönde oluşmasının sebeplerinden birisi olarak devrimden sonra ülkesinden uzaklaşması ve ülkesinden uzakta yaşamak zorunda kalmasını göstermiştir.

Ünlü keman sanatçısının Türkiye’den de birçok seveni bulunuyor. Farjad, Türkiye’ye ve Türk halkına olan sevgisini Mersin’de verdiği bir konserde şu şekilde dile getirdi: ”Ben yaşadığım yerde sevgi ve saygıya çok önem veririm. Ben, bahsettiğim sevgi ve saygıyı Türkiye’de buldum. Sadece kemanıma değil, bana da değer ve beni ben olduğum için seven insanları burada tanıdım. Hayatıma dair belli programlarım var. Memleketime de yakın olan Türkiye’ye yerleşmek ve işimle ilgili çalışmaları burada yürütebilmek gibi planlarım var. Bunu gerçekleştirmeye çalışacağım. Buraya ikametimi yaptırabilirsem, kesinlikle Türkiye’ye yerleşmeyi düşünüyorum. Artık, programlarım arasında bu da var.” Türk kültürünü kendine yakın hissettiğini aktaran Farjad, ”Türkiye’de çok yakın dostlarım oldu. Türkiye’ye yerleşmek, burada yaşamak istiyorum. Eğer bir gün bu dünyadan gidersem, burada gömülmek istiyorum. Kendimi bu topraklara, coğrafyaya daha yakın hissediyorum. Buradaki insanlar, beni çok seviyor” diye konuştu.

READ  Unut Beni Sevgilim
Gülsüm Özalp
Gülsüm Özalp
Ben Gülsüm. Edebiyatçıyım. Yaklaşık bir yıldır 24Okur ekibiyle çalışıp, editörlük yapıyorum. Aynı zamanda felsefeye ilgim var.

Related Articles

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles