Edebiyatın Bilinmeyen Yanları II

Virginia Woolf, ressam ablasına özendiği için kitaplarını resim çizer gibi ayakta yazdı. Feministliği ile tanınan ve zorluklarla dolu bir hayatı olan yazar, üç kere intihar girişiminde bulundu. Sonuncusunda ise ceplerine taş doldurarak kendini Ouse Nehri’ne atarak intihar etti.

Hayatı boyunca antidepresan kullanan ve ileri derecede manik depresif bozuklukla boğuşan Amerikalı şair ve yazar Sylvia Plath, IQ testine göre dahi seviyesindeki 166 puana sahipti. Yirmi dokuz yaşında, uyuyan çocuklarının odalarının kapısını, içeri gaz girmeyeceğinden emin olacak şekilde bantlayarak kapattı ve kafasını fırının içine sokarak intihar etti.

Türk Edebiyatı’nın genç şairi Nilgün Marmara,  üniversitede “Sylvia Plath’in Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi” başlıklı bir tez hazırladı. Eserlerinde yoğunlukla Virginia Woolf etkisi hissediliyordu. Yirmi dokuz yaşında ise beşinci kattaki evinin penceresinden atlayarak intihar etti.

İkinci Yeni’nin temsilcilerinden Cemal Süreya gürültülü bir ortam olmadan yazamazdı. Önce üvey annesi, ardından eşi bazı yazılarını yırtıp attı. Vefatından sonra ise oğlu, içinde kimsenin bilmediği şiirler yazan defterini sokakta gezen bir eskiciye yok pahasına sattı.

Ölüm şairi olarak bilinen Cahit Sıtkı Tarancı, küçükken babası tarafından pencereden sarkıtıldığı için ölümden korkmuş ve bunu eserlerine işlemişti. Lise yıllarında, bütün arkadaşlarına mektup gelirken ona gelmediği için kendi yazdığı mektubu posta kutusundan alıp başkasından geliyormuş gibi sevinirdi.

Ahmet Haşim, kendisini çirkin buluyordu ve kafasının vücuduna oranla büyük olduğu eleştirilerine maruz kaldığında kafasından “Cehennemde yetişmiş bu kafa!” diye bahsetti.

Sokağı edebiyata taşıyan yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar, temizlik hastasıydı. Mikroptan korktuğu için çok sayıda eldiveni vardı ve örgü örmeyi çok seviyordu.

Orhan Veli, Ankara’da belediyenin açtığı bir çukura düştü ancak durumu önemsemedi. Birkaç gün sonra bir arkadaşının evinde akşam yemeği sırasında fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede ise hayatını kaybetti.

Tevfik Fikret, şairliğinin yanında iyi bir ressamdı. Evinin planını dahi kendisi çizmişti. Kimseyi sol tarafında yürütmemek gibi bir takıntısı vardı.

Yaşar Kemal, küçük yaşlarda eniştesinin kurban kesmesini izlerken, bıçağın aniden fırlayarak gözüne gelmesi sonucu kör olmuştu.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Bir yorum girin
Adınız

Exit mobile version