Düşünceler Trafiğinde Kırmızı Işık Yanıyor!

Günümüzde her gün sosyal medyada, televizyon programlarında meditasyon hakkında konuşulduğunu duyuyoruz. Ama çoğumuz meditasyonun ne olduğunu, nasıl yapıldığını ya da ne işe yaradığını bile bilmiyoruz. Duyduğumuz söylemlerden, kafamızdaki ön yargılardan dolayı meditasyonu “batılı uydurması” (kökenleri doğu ülkelerine dayanan bir yöntem olmasına rağmen) sananlar bile var.

Peki meditasyon gerçekten nedir?

Ben de haftalar önce bu sorunun cevabını merak ettim ve birçok farklı kaynaktan araştırmalar yaparak farklı yöntemler denedim. Özellikle hepimizin psikolojimizi sağlıklı tutmakta  zorlandığı bu günlerde denediğim bazı yöntemlerin üzerimde çok büyük bir etkisi olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Ben de sizlerle hayatımda büyük bir değişikliğe sebep olan ve istediğim kadar zaman ayırarak, istediğim yerde ve şekilde yapabildiğim bu tekniği sizlerle paylaşmak istedim.

Meditasyon sanılanın aksine yeni, bambaşka ya da daha iyi bir insan olmak hakkında değil, tam tersine var olan benliğimizin farkına varmak hakkındadır.  Yani farkındalık içinde sağlıklı bir bakış açısı edinmektir meditasyon. Düşüncelerimizden ya da duygularımızdan kaçmaktansa onları yargılamadan gözlemlemeye çalışmaktır. Bunu sağladığımızda hem kendimizi hem de duygu ve düşüncelerimizi çok daha iyi tanımış ve anlamış oluruz.

Meditasyon endişe, stres, depresyon gibi durumların azaltılmasına yararken aynı zamanda tüm bunların hiç birine sahip olmayan bir kişi tarafından güne güzel başlamak, ya da zamanın hızlı akışında birkaç dakika durup etrafımızdaki renklerin, seslerin veya kokuların farkına varmak amacıyla da yapılabilir.

Hepimiz günlük hayatın akışında belirli düşüncelerimizden kaçtığımızı, sadece yapılacaklar listemize hiç durmadan tik atmak için zamanımızı geçirdiğimizi bazen fark edemiyoruz. Meditasyon sayesinde, kimi zaman nefesimize, kimi zaman üzerimizdeki kumaşın tenimizdeki hissi veya etrafımızdaki seslere odaklanarak aslında gün içerisinde hiç fark etmediğimiz temel şeyleri hatırlıyoruz: bizi hayatta tutan nefesimiz veya her gün bize aslında çok iyi bakan, bizi koruyup kollayan bedenimiz gibi.

Sosyal medyada aslında çok karşılaştığımız ve mizah amaçlı kullandığımız bir tabir var: “Nefes aldığımı hatırlayınca doğru dürüst nefes alamıyorum.”  Aslında nefes almanın bizim için ne kadar doğal ve temel bir ihtiyaç olduğu düşünüldüğünde gerçekten nefesimizi hatırladığımızda böyle hissetmemiz ne kadar doğru? İşte doğru meditasyonla bunun cevabını kendiniz bulabilirsiniz.

 

Meditasyonun zazen, kundalini, tonglen gibi birçok farklı çeşidi var. Bu çeşitlerin birçoğunu deneyip istediğinizi seçmek tamamen sizin elinizde. Özel derslerle, bir eğitmen yardımıyla öğrenilebileceği gibi Udemy, Youtube gibi platformlardan da evinizden kolayca öğrenebilirsiniz.

Meditasyon yapmak için doğru zamanı belirlemek tamamen sizin elinizde. Uyku problemleri yaşadığınızda veya sadece daha huzurlu bir uykuya dalmak istediğinizde deneyebileceğiniz yöntemlerle, önceden uyurken bedeninizi ne kadar kastığınızı ve düşüncelerinizin karmaşık trafiği içerisinde kaybolmadan rahat bir uykuya dalmanın nasıl bir hissiyat olduğunu fark ettiğinizde çok şaşırabilirsiniz.

 

Gündüzleri hepimiz en iyi ruh halimizde olmayabiliyoruz. Ruh halinizin düşük olduğunu hissettiğiniz sabahlarda da meditasyon yapmayı  deneyebilirsiniz. Yoğun günlerimize başlamadan önce kendimize 10 dakika ayırmayı ve mutlu bir “günaydını” hepimiz hak ediyoruz.

Eğer gün içinde negatif enerjilerin vücudunuzda gezindiğini, belki belirli sebepler yüzünden belki de sebepsiz yere keyifsiz hissettiğinizde rehber eşliğinde bir meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Unutmayın bu hayattaki önceliğiniz sizsiniz, yapmanız gereken her şeyden önce derin bir nefes alın ve kendinize huzur dolu birkaç dakika hediye edin.

Zihin sağlığımız, mutlu bir hayat içerisinde büyük bir rol oynuyor. Lütfen siz de hayatın akışına kapılıp kendisini bir anda ömrünün sonunda bulan insanlardan olmayın ve hayatınızı küçük şeylerin tadını çıkararak ve zamanın değerini anlayarak geçirin. İster 15 yaşında olun ister 40 ister 70, hiçbir zaman geç değil. Hayatın her dakikası yaşamaya değer ve nefes almak harika bir eylem!

Kaynakça:

https://www.headspace.com/meditation-101/what-is-meditation

https://en.wikipedia.org/wiki/Meditation

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Bir yorum girin
Adınız

Exit mobile version