25.4 C
İstanbul
Cumartesi, Eylül 14, 2024

Aşık Olduğumuzda Vücudumuzda Neler Oluyor?

Aşk…

Bu hayatta başımıza gelen hem en güzel hem en kötü şey. Bu hayatta hepimiz gerçekten bir kez aşık oluruz. Belki platonik, belki de karşılıklı duygular besleriz. Platonik olması bize hayli fazla acı verir. Ama karşılıklı olduğunda dünyada artık sizden daha mutlusu yoktur. Aşk geçmişten günümüze, yani her zaman vardı.

Aşk yıllarca edebiyatın konusu da olmuştur. Leyla ile Mecnun, Tahir ile Zühre, Ferhat ile Şirin… Liste böyle uzar gider. Sevdikleri uğruna nice şiirler yazmış şairleri de unutmamak gerekir tabii ki: Sezai Karakoç’ un Mona’ sı, Özdemir Asaf’ ın Lavinya’ sı…

Bizler aşkın üzerimizde yarattığı duygusal etkileri az çok biliyoruz. Aşık olduğumuzda etrafımıza mutluluk saçarız. Her şeye, herkese gülümseriz. Hayaller kurulmaya başlanır. Yani artık tam bir Polyanna oluruz. Dünyanın sadece bizim etrafımızda döndüğünü düşünürüz. Hatta Eflâtun bir eserinde aşkı bir çeşit ruh hastalığı, delilik olarak nitelendirmiştir. Aşk, akıl işi değil diye boşuna demiyorlar demek ki.

Peki Ya Vücudumuza Etkileri Nedir?

Öncelikle aşkın nasıl başladığına kısaca değinelim. Bir kişiye aşık olmamızda en önemli etken görselliktir. Bunun ardından zekası, kültürü, ses tonu ve davranışları gelir.

Aşık olduğumuz kişiye bağlanmamızı sağlayan başka bir faktörde feromon denilen koku sinyalleridir. Feromon, ter bezinden salgılanan kokusuz, koku molekülleridir.

Bazı uzmanlar da aşkın kimyasal bir yapısının olduğunu ve hastalık olarak kabul edilebileceğini söylüyorlar. Bunun nedeni ise beynimizde salgılanan feniletilamin kimyasalı. Bu kimyasal salgılanmaya başladığında birine aşık oluyoruz.

Aşık olduğumuz zaman mutluluk hormonu salgılamaya başlıyoruz. Dopamin, serotonin ve noradrenalin… Polyanna gibi gezmemizin nedeni de bu olsa gerek.

Aşık olduğunuz kişiyle birbirinize sevgi sözcükleri söylemeye başladığınızda kalp atış hızı yavaşlıyor. Bu sayede de uzun bir süre kalp rahatsızlığına yakalanma riskini azaltmış olunuyor.

READ  Kadın Yazarın Portresi

Peki aşk olunca salgılanan hormonlar hiç kötü davranışlar sergilememize neden olmuyor mu?

Elbette oluyor. Vazopressin hormonu aşık bir kişide saldırganlık davranışıyla ilgilidir. Aşkı için her şeyi yapmayı göze alan, sevgilime sen misin bakan diye hemen saldırgan davrananlarda suçlu vazopressindir. Kıskançlık duymamızın da nedeni bu hormondur.

 

Hacer Atik
Hacer Atik
22 yaşındayım. Ege Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim görmekteyim. Edebiyata ve kitaplara gönül vermiş bir gencim. :)

Related Articles

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles