16.5 C
İstanbul
Salı, Nisan 30, 2024

Uykunun Evreleri

Uyku sırasında bir şey yapmıyor gibi görünsek de beynimizde gerçekleşen faaliyetler gün içi verimimiz ve yaşam sağlığımız açısından çok önemli. Gelin, uyurken gerçekleşen olaylara daha yakından bakalım.

Uykunun evreleri NREM (non rapid eye movement) adı altında 3 evre ve REM (rapid eye movement) olarak toplamda 4 evreden oluşuyor.

N1 evresi: Uyku döngüsünün başlangıcıdır. Uyku ile uyanıklık arası hafif uyku aşamasıdır. Bu aşamada birini uyandırırsanız hiç uyumadıklarını iddia ederler. Beyin teta dalgarını üretir. N1 evresinde yaşanan yaygın olaylardan biri düşme hissi, yani hipnik sıçrama denilen olayın tetikleyicisidir. Hipnik sıçrama uykuya dalarken ortaya çıkabilen ani kas seyirmeleri olarak tanımlanabilir.

N2 evresi: N1’e göre uykunun biraz daha derin evresidir. Teta dalgaları artış gösterir. Vücut ısısı düşer, kalp atışı daha düzenli hale gelir. İnsanların toplam uykularının yaklaşık %50’sinin bu aşamada geçtiği söyleniyor. Beynin temizlenmesi, kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya bilgi aktarımı bu evre için söylenen bir diğer olaylardandır.

N3 evresi: Delta dalgaları adı verilen derin ve yavaş beyin dalgaları görülür. Bu nedenle bu evrenin diğer adı yavaş dalga uykusudur. Çevreyle alakanız kesilir. Bu aşamadaysanız uyanmakta güçlük çekersiniz. Uyku sırasında yürüme ya da konuşma N3 evresinde görülür.

REM evresi: Beynin daha aktif hale geldiği evredir. Solunum hızı artar. Gözleriniz uyku sırasında hareket eder, kaslarınızın büyük çoğunluğu hareketsiz kalır. Bu iyi bir şey çünkü rüyaların büyük kısmı REM evresinde görülür.Bundan dolayı kaslar rüyaya göre tepkiler verip sizi ve çevrenizi tehlike altına sokabilir. Bu uyku evresinde geçirilen zaman dilimi genellikle yaşla birlikte azalır.

READ  Murhpy'i Rahat Bırakın!
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Senanur Kara
Senanur Kara
'Ya okunmaya değer bir şey yaz ya da yazılmaya değer bir şey yap.' İkinci yolu bilemem fakat ilki için buradayım. 18 yaşındayım. Tıp fakültesinde okuyorum. Sanat, bilim, spor ilgimi çeken alanlar.

Related Articles

CEVAP VER

Bir yorum girin
Adınız

- Advertisement -spot_img

Latest Articles