Türk Haberciliğinde “Kara Mizahın” Yeri

Kara Mizahın Yeri Nedir?

Kara Mizahın Yeri Nedir? İletişim fakülterinde giriş dersi olarak öğretilen oldukça basit bir kural vardır. “Haber değeri olan şeyler, haber yapılmalı.” Haber yapılacak şeyin iyi bir şekilde seçilmesi ve bunun bir önem arz etmesi gerekir. Televizyonun karşısına geçtiğimizde izlediğimiz haberlerin ne kadarı gerçekten merak ettiğimiz haberler oluyor? Ya da bizim için önemli olan nedir?

Peki ya, “haber değeri” olmayan haberlerin kara mizahla ilişkisi nedir? Konuyu daha iyi anlamak için kara mizahın tanımına baktığımızda TDK’de böyle bir şey bulamıyoruz. Mizahın tanımı ise “gülmece, güldürmece ile takılmak.” Kara mizahın, mizahtan ayrıldığı yerde burası, kişinin kendi kendiyle alay etmesi ve bundan zevk alması. Güldürürken düşündüren, düşündürürken güldüren…

Türk haber sistemindeki kara mizahın erine geri dönersek belki de yapılan bu bütün asılsız haberler bir kara mizahtır. Yoğun ve boğucu siyasetin hayatımızın en ince noktasına kadar nüfuz etmesiyle haber kanallarının bile ikiye bölünmüş durumda. Burada ortak bir dil çıkartıp haber değeri olmayan şeyleri en azından objektifle sunmaya karar vermiş olabilirler.

Bu ortak dilin oluşumunda sosyal medyanın da yerini de göz ardı edemeyiz. Popüler kültür ile ulusal bir şaka anlayışı oluşuyor. Herkes aynı şeylerden zevk almaya, aynı şeylere gülmeye mecbur bırakıyor. Geleneksel habercilik rafa kaldırılırken globalleşen dünyanın yeni dile sosyal medya. Güncel haberlerin bildirimini saniyesinde alıyoruz. Adeta düşünmemeyi tercih edercesine ekranı kaydırıyoruz ve markette müziğin ritminde kendini kaybetmiş bir şekilde dans eden kadının viral olmuş videosunun haberini görüyoruz. Ve gülüyoruz. Güldürürken düşündüren, düşündürürken güldüren kısmında bir şeyleri atlıyoruz.

“Türk Haberciliğinde “Kara Mizahın” Yeri” benzeri 24Okur yazılarına göz atabilirsiniz;

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Bir yorum girin
Adınız

Exit mobile version